Project name: Lani Nui Ranch
Alvaro Moragrega / arquitecto
Description
  • Location: Maui, HI
  • Constructor: Dan Graydon
  • Plot: 4 acres
  • Project Area: 3460 sf
  • Year: 2007
  • Design Team: Margarita Peredo
  • Photographs:

The home, stable and grounds comprising Lani Nui Ranch in Kula represent the best of modern design and fine craftsmanship.
Home owner Eduardo Moragrega worked closely with his brother Alvaro Moragrega to design the 3,460 square foot residence which was completed in 2006. Alvaro earned his doctorate in architecture in Barcelona, Spain and designs contemporary homes in Mexico. Landscape design assistance from Hunton Conrad and quality craftsmanship by builder Dan Graydon helped bring the Moragrega’s concept to fruition.
One of only three residences on Kulanani Place, the 3.85 acre estate includes a 2,300 square foot “barn” where horses are pampered with heat lamps, hot water wand for bathing, and an automatic insect mister.
One could easily mistake the incredibly clean barn with its modern design for the main residence when approaching the property. The electrical meters for both the barn and the main residence are located outside the building since its roof is designed to accommodate photovoltaic panels should home owners wish to install them at a later date.
The main residence is at the top of a curving driveway with the best bi-coastal views on the property as well as a birdseye view of the equestrian complex directly below.
The exterior siding material of the 3 bedroom, 3.5 bathroom home is a combination of ipe wood, glass and “Galvalume.” It is a metal roofing and siding material coated with aluminum and zinc alloy. The residence also has a vertical standing seam Galvalume roof.
The landscape around the main entrance consists of an ipe wood walkway crossing a gravel area with rock outcroppings. It is raked in the traditional Japanese style.
Fescue grass above a cement retaining wall beside the entrance is swept into interesting patterns by the breeze. There are also plantings of red fountain grass and red sage amid gravel and cement stepping stone walkways in the front yard.
A custom-made ipe wood door opens to a central atrium with the living areas and media room/office to the right and the bedrooms to the left.
Douglas fir rafters and aucoumea klaineana veneer ceiling, Douglas Fir heart living room posts, floating engineered maple flooring in the kitchen (also in the master suite) and Fleetwood windows are some of the major elements comprising the great room.
Radiant solar/electric floorheat and an eco-smart stainless steel fireplace that burns denatured alcohol provide additional warmth.
The kitchen has Caesar Stone countertops which is made from re-engineered quartz;
There’s also a separate walk-in pantry with adjustable shelves; a laundry room and a mud room between the garage and the kitchen.
The modern design is readily apparent in the two bedrooms with pocket sliding walls. Located off a wide hall- way with built-in storage and desk space, the bedrooms can be connected or cordoned off by simply sliding three walls into place.
The master suite is located at the far end of the house for ultimate privacy. It has a sitting area beside doors opening to a private, covered deck. The deep soak tub has a soapstone surround and the walk-in shower has a view outdoors through a clear portion of frosted glass. White marblepanels adorn the shower walls.